Auteursrecht & licenties

Auteursrecht

Als beeldend kunstenaar/tekenaar zijn al mijn tekeningen auteursrechtelijk beschermd. In dat geval is de hoofdregel, dat niemand zonder de toestemming van mij, mijn werk mag verveelvoudigen en/of openbaar maken.

https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Beeldend-kunstenaar

Als illustrator heb ik auteursrecht op mijn tekeningen. Dit geldt (op een paar uitzonderingen na) ook als de illustraties tegen betaling en/of in opdracht van een ander zijn getekend. Het auteursrecht kan in licentie worden gegeven of overgedragen worden aan de opdrachtgever, eventueel onder (financiële) voorwaarden.

https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Illustrator

Licentie

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijgt u, de opdrachtgever, toestemming van mij, Ellen Koelewijn (de kunstenaar /illustrator) om een ontwerp te gebruiken. Ik geef bijvoorbeeld als illustrator/kunstenaar een basislicentie waarbij, u de opdrachtgever, de illustratie/tekening voor één uiting kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld een poster, een boek, een tas en/of een kaarten set.

Het auteursrecht blijft bij mij (de kunstenaar/de illustrator). Dat betekent dat u, de opdrachtgever, ook na betaling van de factuur, de illustratie/tekening niet zomaar voor elk doeleinde mag gebruiken.

In deze licentie wordt vastgesteld waar (medium), hoe lang of hoe vaak (duur) en hoe (aard) de illustratie gebruikt mag worden.

Deze drie waarden en de exclusiviteit bepalen uiteindelijk de licentieprijs.

Zo kan het dus zijn, dat op een illustratie voor een boekcover een hogere licentieprijs zit dan op het maken van een illustratie voor een educatief schoolboek, omdat bij het eerste de illustratie veel prominenter gebruikt wordt.


Er zijn twee soorten licenties: exclusieve- en niet-exclusieve licenties.

 

Bij exclusieve licenties wordt vastgelegd dat ik, de kunstenaar/illustrator, de illustratie/tekening, in een afgesproken tijdsbestek, niet in mag zetten voor andere doeleinden.

 

Bij niet-exclusieve licenties (basis licentie) ben ik, de kunstenaar/illustrator, vrij de illustratie/tekening ook te gebruiken voor eventuele andere doeleinden, mits deze niet conflicteren met het doel waarvoor de illustraties/tekeningen in eerste instantie zijn gemaakt.

Aanvullende licenties:

Stel, u wilde eerst de tekening voor uzelf, maar u zou nu ook graag de tekening voor uw website of andere mogelijkheden gebruiken. Dan krijgt u te maken met een aanvullende licentie. Dat betekent dat ik, de kunstenaar/illustrator, een nieuwe licentie afgeef aan u, de opdrachtgever, voor het gebruik van de illustraties/tekeningen op de website. Voor een aanvullende licentie wordt er 30% van de maakprijs berekent.